Szia!

Üdv az oldalon!

Boldog névnapot!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Amiről szól:

A kesze-kusza fogaktól a tökéletes mosolyig mindent leírok, ami történik velem. 20 éves vagyok, és most kezdek bele a fogszabályozásba!

Fogszabályozásról

Mindenki szeretne szép, szabályosan álló fogakat, mely önbizalmat, magabiztosságot ad. A szabályos fogazat azonban nem csupán esztétikai szempontból fontos. Az alsó és felső fogsor szabályos érintkezése nélkülözhetetlen a tökéletes rágáshoz. A fogazati rendellenességek káros következményekkel járnak, melyek egy része idővel visszafordíthatatlanná válik. 1. A torlódott fogakat nehéz, sokszor lehetetlen tisztítani, így könnyen elromlanak, könnyebben képződik rajtuk fogkő ami a fogágyra van káros hatással. 2. A harapási rendellenességek esetén (nyitott harapás, mélyharapás, keresztharapás) az alsó és felső fogsor fogai szabálytalanul érintkeznek egymással, egyes fogak, fogcsoportok kóros erőket közvetítenek az őket tartó csontra, ami ennek következtében károsodhat. 3. A fogazati rendellenességek egy része öröklött, de nagyon sok gyermeknek vannak rossz szokásai (cumizás, ujjszopás, ajakrágcsálás stb.) melyekkel mesterségesen alakít ki szabálytalanul álló fogakat.

Meddig tart?

Az aktív kezelés általában 1-2 évig tart, de súlyosabb esetben (ha csontozati és fogazati eltérések is vannak) több évig tarthat. A kezelést követi egy ún. retenciós fázis, amely a kezelési eredményt stabilizálja. Ennek időtartama alatt csak éjszaka hordandó kivehető készüléket kap a páciens.

Újabb kontroll, pici változás (augusztus 08.)

2012.08.08. 13:01 - M4nd4rin

Tegnap volt a legújabb kontrollom. Először egy szimpla gumicsere, majd dicséret, hogy milyen szépek már a fogaim. Aztán jött a neheze. "Kapsz két gumit amivel előbbre toljuk az alsó állkapcsodat, hogy jobb legyen a harapásod. Próbáld meg 0-24ben használni, ebben beszélj, aludj, egyél. Ha nagyon zavar étkezésnél kiveheted." Jó, gondoltam, akkor már a végéhez közeledünk, hiszen már csak a harapásomon kell állítani. Kaptam egy csomagot, amiben több gumi és egy kis felhelyező eszköz is van. Én két naponta fogom kicserélni a gumikat, mert szerintem naponta felesleges. Jelenleg egy kezdő gumit kaptam, de nagyon fájnak a fogaim tőle. Most, hogy ez fent van, sokkal jobban érezhető, hogy mennyire el van csúszva igazából az alsó állkapcsom, a felsőhöz képest. De már dolgozunk rajta. Holnapután lesz egy éve, hogy fent van a felső fogszabályzóm. Az alsó október 11.-én ünnepli magát. Valószínűleg január-február környékén szabadulok meg tőle véglegesen. :) Utána töméscsere jön. Ez persze nem kötelező, de már régóta gondolkodom azon, hogy az ósdi töméseimet kicseréltetem fogszínűekre. Aztán fogfehérítés, és teljesen rendben leszek. :) Örülök...


Ezen a képen láthatjátok, hogy milyen gumit kaptam, az állkapcsom előretolása érdekében. Ez nem saját kép, mert az enyém átlátszó, de pontosan ebben a helyzetben van. (nemsokára úgyis készülnek fotók a jelenlegi állapotról)
Amúgy nem észrevehető ez sem. Kezdetben szokatlan, és húzó érzés. A rágás nehezen megy benne, de érdemes akkor is rajta hagyni, hogy az állkapocs szokja, hogy bizony ilyen helyzetben kellene lennie. Ezek még csak kezdő gumik, tehát a fájdalom is elenyésző, de jön majd erősebb, ami jobban húz majd. Na akkor fel kell majd kötni a gatyát! 
ui.: Fogszabisok kitartás! :)

Legyen szép napotok! Majd jelentkezem! (következő kontroll időpontja: szeptember 4. kedd)

A bejegyzés trackback címe:

https://fogszabalyozasomtortente.blog.hu/api/trackback/id/tr84701680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása