Szia!

Üdv az oldalon!

Boldog névnapot!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Amiről szól:

A kesze-kusza fogaktól a tökéletes mosolyig mindent leírok, ami történik velem. 20 éves vagyok, és most kezdek bele a fogszabályozásba!

Fogszabályozásról

Mindenki szeretne szép, szabályosan álló fogakat, mely önbizalmat, magabiztosságot ad. A szabályos fogazat azonban nem csupán esztétikai szempontból fontos. Az alsó és felső fogsor szabályos érintkezése nélkülözhetetlen a tökéletes rágáshoz. A fogazati rendellenességek káros következményekkel járnak, melyek egy része idővel visszafordíthatatlanná válik. 1. A torlódott fogakat nehéz, sokszor lehetetlen tisztítani, így könnyen elromlanak, könnyebben képződik rajtuk fogkő ami a fogágyra van káros hatással. 2. A harapási rendellenességek esetén (nyitott harapás, mélyharapás, keresztharapás) az alsó és felső fogsor fogai szabálytalanul érintkeznek egymással, egyes fogak, fogcsoportok kóros erőket közvetítenek az őket tartó csontra, ami ennek következtében károsodhat. 3. A fogazati rendellenességek egy része öröklött, de nagyon sok gyermeknek vannak rossz szokásai (cumizás, ujjszopás, ajakrágcsálás stb.) melyekkel mesterségesen alakít ki szabálytalanul álló fogakat.

Meddig tart?

Az aktív kezelés általában 1-2 évig tart, de súlyosabb esetben (ha csontozati és fogazati eltérések is vannak) több évig tarthat. A kezelést követi egy ún. retenciós fázis, amely a kezelési eredményt stabilizálja. Ennek időtartama alatt csak éjszaka hordandó kivehető készüléket kap a páciens.

Varratszedés után, fogszabályzó előtt

2011.11.04. 10:55 - M4nd4rin

Szerdán megszabadultam végre a varratoktól, így megint nyugodt lehetek, és fájdalommentesen élhetek. Most így már nem bánom, hogy ki lett szedve onnan az a fog, de még egyszer nem csinálnám végig. November 11.-ére tolódott az alsó fogszabályzó feltétele. Úgyhogy jövő hét pénteken 14:10-kor felkerül az is. Addigra remélhetőleg teljesen begyógyul a seb is. Az alsó fogszabályzóm, mint említettem a legelején, sima fém lesz, mert szinte senki sem látja. Talán csak közelről, meg, ha vicsorgok! :) Az ára: 75000Ft. Úgyhogy 20000-rel kevesebb a felsőnél, aminek most nagyon örülök, mert nem állok valami jól anyagilag ebben a hónapban. És örülök annak is, hogy végre fent lesz mindkét fogszabályzó, és már csak kontrollra kell járnom, ami havi 5000Ft-ba kerül. Amit nagyon nem várok, az a pépes kaján élés. Emlékszem a felsőnél 11 teljes napomba került, mire jóízűen bele tudtam harapni egy szelet kenyérbe. Igen ám, de most van egy másik bökkenő is. Akkor még nyár volt, és itthon ücsörögtem, de most suli van... és, hogy minden nap pudingot és joghurtokat vigyek... ajj, már látom előre magam, ahogy az ötödik napon kiráz a hideg, hacsak ránézek egy doboz joghurtra. Így azt hiszem lesz még egy-két nehéz hetem, de utána már csak viselni kell, és várni a nagy napot, amikor végre lekerülnek a drótok, és bátran mosolyoghatok!

A bejegyzés trackback címe:

https://fogszabalyozasomtortente.blog.hu/api/trackback/id/tr13352752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DreMoni 2011.11.06. 15:44:00

Kedves K4T4!

Gratulálok a blogodhoz, de mindenekelőtt a kitartásodhoz és az erődhöz, hogy bevállaltad a fogszabályzót és, hogy céltudatosan haladsz vele előre! Bevallom, hogy az oldalad miatt regisztráltam ide a blogra, mert én is most fogok belevágni a fogszabályozásba huszonévesen, és nagyon inspirálnak az írásaid, hogy továbbmerjek lépni az ügyben!
Tulajdonképpen csak ezért akartam írni és, hogy biztassalak a folytatásra! Kitartás a péntek utáni időre (egy tipp: a tejbegríz klassz pépes kaja :) én maradok hűséges olvasód! :)

M4nd4rin 2011.11.13. 20:36:01

Kedves @DreMoni!

Köszönöm a leveled. Örülök, hogy tetszik a blogom! Sok sikert kívánok a fogszabályzásodhoz! :)
Üdv: Kata
süti beállítások módosítása